Rekordhøy kvinneandel

Halvparten av filmene som vises på årets Oslo/Fusion er regissert av kvinner. 

– Vi er utrolig stolt over å kunne presentere et program med 50/50 kvinneandel i nøkkelposisjoner på årets Oslo/Fusion program, sier festivalsjef Vanja Ødegård. Dette er noe festivalen har vært svært bevisste på under programmeringen.

Oslo/Fusion viser filmer med skeiv tematikk, med fokus på lesbiske, homofile, bifile, trans- og intersexpersoner og andre kjønnsidentiteter og -utrykk.

– Da vi i 2015 endret navn til Oslo/Fusion og med det utvidet programmet vårt tematisk til å inkludere feminisme, spørsmål rundt etnisitet og generell annerledeshet i samfunnet vårt, har det vært helt naturlig å ha et mål om 50/50 kjønnsfordeling, sier tidligere leder Bård Ydén, som i år er programansvarlig og interimleder på festivalen.

Hele 55 prosent av filmene på årets festivalprogram er laget av kvinner, queer / ikke-binære, og transpersoner, mens i de 45 prosentene av mannlige regissører har nærmere 40% en annen etnisk bakgrunn enn hvit.

Oslo/Fusion er stadig en aktuell og viktig kilde for betydningsfull film- og kulturformidling, og som Norges eldste og den eneste i sitt slag er dette et viktig fokus.

Festivalen åpner med norsk premiere av filmen The Miseducation of Cameron Post, regissert av Desiree Akhavan som tok Sundance filmfestival med storm tidligere i år som vinneren av U.S. Grand Jury Prize: Dramatic. Filmen har blitt kalt alt fra revolusjonær til perfekt av internasjonale kritikere, og er en av spillefilmene under festivalen med kvinnelig regissør og manusforfatter.

En av høydepunktene under festivalen er biofilmen Mapplethorpe. Regissør Ondi Timoner gjester festivalen og vil være tilstede på Europapremieren fredag 21. september. Filmen handler om fotografen Robert Mapplethorpe (Matt Smith) i New York med et særlig fokus på hans forhold til modellen Milton Moore, som kanskje er mest kjent for fotografiet Man in Polyester Suit.

Oslo-publikummet får et gledelig gjennsyn av dokumentarfilmen Silvana – Väck mig när ni vaknat fra 2017, som ble vist til fullsatte saler under Oslo pix filmfestival tidligere i år. Filmens kvinnelige regissør-trio vant årets Guldbagge for beste dokumentarfilm.

Det store kortfilmprogrammet under festivalen er med på å dra opp statistikken. Det norske kortfilmprogrammet Norsk kort og godt som vises søndag 23. september er over 50% av filmene regissert av kvinner.

Den 28. Oslo/Fusion Internasjonale Filmfestival går fra 19. – 23. september på Cinemateket i Oslo.


BLIKKs Publikumspris

  • Av Ada Moe Fause    25.09.2018

Stemmene har blitt telt opp og dommen er klar. Her er årets publikumsvinnere.

The Jury Winners

  • Av Ada Moe Fause    25.09.2018

See which films who won Best Short Film, Best Documentary, Best Queer Youth Film and Best Feature Film.

Dagens høydepunkter søndag

  • Av Ada Moe Fause    23.09.2018

Årets siste festivaldag er full av fantastiske filmer du ikke kan gå glipp av. Her er noen høydepunkter på dagens program.